- Çocuklarda Sindirim Sisteminde Yabancı Cisim :
-Çocuklarda yabancı cisim yutulması sık karşılaşılan sorundur. Genellikle aile ve bakıcı fark etmeyebilir. En sık 6 ay ve 5 yaş arasında görülmektedir.
-Belirtiler yutulan cismin boyutuna, şekline kesici delici olup olmamasına göre ya da sindirim sisteminde takılmış olduğu yere göre değişmektedir.
-Yabancı cisim yutulmasında bulgu olarak;
-*solunum sıkıntısı
-*Şok
-*Kusma
-*sindirim sisteminde Takılma hissi
-*Karın ağrısı
-*Sindirim sisteminden kanama
-*Kabızlık
-*İdrar tutma
-* Ağız kokusu, ağız suyu akması sayılabilirTanı için boyun, göğüs ve tüm karın içine alacak şekilde direk grafi çekilmelidir.
-Çocuk Gasttoenteroloji pratiğinde boğaz ve üst yemek borusuna takılmış olan yabancı cisimler hemen çıkartılmalıdır. Çünkü delinme ve akciğerlere sıvı kaçmasına neden olabilir .
-Midedeki yabancı cisim 2-30 günde kendiliğinden mideyi terk edebilir. Ancak 2.5 cm den büyük ve sivri uçlu cisimler endoskop yardımı ile çıkartılmalıdır.
-Tavuk kemiği, kılçık, kürdan boğaz ve üst yemek borusundaki kalırlar yabancı cisim forsepsi ile çıkartılır
-Saat pilleri yemek borusundaki kalmış ise hemen çıkartılmalıdır. Mide de ise 2 gün beklenebilir. Yabancı cisim Oniki parmak bağırsakta ise 3 günde sindirim sistemini terk etmesi beklenir .
-Para ve künt cisimler yemek borusunda ise belirti varsa hemen çıkartılır. Belirti yok ise 12-24 sa beklenebilir. Para mide de ise 4 hafta kadar beklenebilir .
Ancak nikel vs çinko zehirlenmesi görülebilir.
Bir de önemli olan nokta BİRDEN FaZLA MIKNATIS yutulmuş ise bağırsak dolaşım bozukluğu ve bağırsakların birbirine ağırlaşmasana neden olabileceği için çıkartılmaları gerektir .
Düz iğneler çevre organlara zarar verirler .
İncebağırsağa geçmiş yabancı cisim, bu bölgede doğumsal anormallik veya operasyon sonucu darlık yok ise sindirim sistemini terk ederler .