İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İbh);genetik, çevresel ve bağışıklıksisteminin rol aldığı bağırsakflorasına yönelik uygunsuz immün yanıtın oluşturduğu hastalıklardır .  Ülseratif kolit, Crohn H ve bir de formları vardır.
Bu hastalıklar çocukluk yaş grubunda da artık daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır.

4(DÖRT )  hafta ya da uzun süren #İSHAL

son 6(ALTI) ay içerisinde 2 ya da daha fazla KARINAĞRISI, ishal, #makattanKANgelmesi & #KİLOKAYBI varsa mutlaka doktora başvurulmadır.

 Crohn hastalığında ; Ağırlıkkaybı, ishal ve büyümedeyavaşlama  en sık görülen bulgulardır

 Ülseratif kolitte ise  kanlı ishal, karın ağrısı daha sık görülmektedir.

crohn hastalığına çocuklarda  yutma güçlüğü, bulantı, kusma ve erken doygunluk hissi   gibi üst sindirim sistemi bulguları da eşlik edebilir.

Ağızda iyileşmeden yaralar, cilt bulguları, kemik ve eklem bulguları da bu hastalıklara eşlik edebilir. Göz bulguları gerek hastalık başlangıcında gerekse takip sırasında karşımıza çıkabilir.

ayrıca nedeni bilinmeyen #ateş olgularında %5 İbh eşlik edebilir. Ayrıca FMF(  Ailevi Akdeniz Ateşi) bu hastalıklarla birlikte bulunabilir.

hastalar her fizik muayene sırasında  boy ölçümleri, vücut tartıları ve ergenlerde ergenlik gelişim evreleri değerlendirilmelidir.

Hastalığın tanısı  belirtileri olan hastalara yapılacak 

️dışkı  (  dışkı mikroskopisi, dışkıda amip incelenmesi , dışkıda parazit bakılması, dışkı kalprotektin ,clastridium difficile toxin A ve B  ) tetkikleri

️kan tetkikleri( hemogram, CRP, sedimantasyon, fibrinojen, biyokimya, p-ANCA, ASCA-IgA ve IGG, CMV ),bakılması

️PPD ️ paterji testi

️üst ve alt sindirim sistemi endoskopisi ve endoskopide alınan materyalin patolojik incelenmesi ile konulmaktadır.
Tanı  konulduktan sonra takip ve tedavisi çocuk gastroenteroloji, hepatoloji ve beslenme uzmanı tarafından yapılmalıdır .