Yemek borusu ( yani özofagus ) ağız yolu ile almış olduğumuz besinlerin mideye ulaşmasını sağlayan bir organdır. Eozinofilik özofajit ise yemek borusunun alerjide görevli eozinofil adı verilen hücrelerle inflamasyonudur. Bebeklik çağından ergenlik dönemine kadar her yaşta görülebilir . Erkeklerde sıktır .
Hastalığın belirtileri ; aralıklı kusma besinlerin ağıza geri gelmesi, besin reddi ( özellikle kuru besinleri yemekten çekinme ) tüm bunların sunucunda iştahsızlık olur .
Ayrıca karın ağrısı, yutma güçlüğü, huzursuzluk, gece huzursuzluğu ( uykusuzluğu ) ve büyüme geriliği de görülebilmektedir.
İnek sütü, yumurta, buğday, soya, yer fıstığı ve kuru yemişler en sık sorumlu tutulan besinlerdir.
Tanı için hastadan elde edilen bilgiler sonucunda mutlaka endoskopi yapılmalıdır. Endoskopi de yemek borusunda beyaz kırmızı alanlar, yemek borusunun halka-halka ( yemek borusunun soluk borusu görünümünde olması ) görünüme sahip olması ve ilerlemiş olgularda darlıklar oluşabilir.
Yemek borusundan alınan biyopsilerde eozinofil (alerji göstergesi hücre ) sayısının her büyük büyütme sahasında 15 ve üzerinde olması ile tanı konulabilir. Takip sırasında belirli aralıklarla endoskopi kontrolü gerekir.
Tedavide
Klasik reflü tedavisine yanıt alınamaz
Tedavide alerjik besinlerin diyetten çıkartılması yanında
İlave ilaç tedavileri gerekir .
Kontroller sırasında yemek borusunda darlık gelişme olasılığı da olduğu için mutlaka Çocuk Gastroenteroloji̇ hekimi tarafından takip edilmelidir.